LOIMAA
Vanhakirkko

Namn: Vanhakirkko
Typ: kyrkobyggnader  kyrkoplatser;
Datering: historisk;

Loimijoen länsirannalla ympäristöään hiukan korkeammalle nousevan pienen kumpareen päälle muodostui 1300-luvun puolivälin jälkeen Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Hämeen alueiden välisen erämaa-alueen kirkollinen keskus. Paikalla on hirsiaidan rajaama alue, jonka sisäpuolella useampien eri-ikäisen puukirkkojen maatuneet perustat erottuvat edelleen vähäisinä kohoumina. Paikalle rakennettiin kivinen sakaristo (rakennusaikaa ei tiedetä), joka purettiin vuonna 1751. Alueella näkyy yhä muutamia hautamerkkejä, mutta sinne ei enää haudata.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Kirkkomaan aidan sisällä on säilyneenä keskiajalta lähtien hautauksia ja eri aikaisten kirkkojen perustoja. Kohde on poikkeuksellisen hyvin säilynyt arkeologinen kokonaisuus, jossa on runsaasti potentiaalia kirkollisen kulttuurin ja historian tutkimukseen.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Näkymää Vanhankirkon kirkkomaalle. Taustalla näkyy Loimijoki. Teija Tiitinen 27.4.2021  Kuva: Hirsirakenteisen ja kiviperustaisen kirkkomaan aidan koillisnurkkaus. Teija Tiitinen 27.4.2021  Kuva: Näkymää alueen pohjoiskulmasta etelään. Teija Tiitinen 27.4.2021  Kuva: Vanhaa hautuumaata, etualalla maastossa erottuvia maatuneita hautakuoppia. Teija Tiitinen 27.4.2021