KUOPIO
Pirunkellari

Namn: Pirunkellari
Typ: förvärvsplatser för råmaterial  brott;
Datering: historisk;

Luolamainen louhos, josta hankittu vuorikiteitä, eli kvartsin vuorikristalliksi kutsuttua läpinäkyvää muotoa, ja kvartsiittia. Louhos on ajoitettu historialliselle ajalle ja sen on ajateltu liittyvän esiteollisen raudanvalmistuksen kanssa samaan vaiheeseen. Samoja materiaaleja on käytetty iskemällä ja nyrhimällä valmistettujen esineiden raaka-aineena jo kivikaudella, mutta Pirunkellarin näin varhaisesta käytöstä ei ole todisteita.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Pisanvuorella on useita eri raaka-aineiden hankintapaikkoja, joista luolamainen kvartsi- ja kvartsiittilouhos on hyvä esimerkki.

Kuva: Pisavuoren pohjoispäässä ulkoilureitin varrella sijaitseva luola kuvattuna kohti kaakkoa. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. CC BY 4.0 Tytti Räikkönen 25.5.2020  Kuva: Pisavuoren luolan pienet suuaukot etualalla. Koko rinnealue on täynnä rapautuvaa ja liuskeista kiviaineista. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. CC BY 4.0 Tytti Räikkönen 25.5.2020