VIROLAHTI
Päkinoja 1

Namn: Päkinoja 1
Typ: stenkonstruktioner  rösen; stenkonstruktioner läggningar;
Datering: tidig metallålder;

Kalliopohjalla sijaitsevat pyöreä röykkiö (halkaisija 3–4 m, korkeus 0,4 m) ja kivitarhoja. Kahdesta isommasta maakivestä ja niiden väliin/alle tehdystä kivipakkauksesta lähtee ainakin kaksitoista toisissaan kiinni olevaa ja reunoiltaan kivillä rajattua tarhaa (tarhojen koko 1,5–2 x 1 m). Keskustaltaan avoimet tarhat sijaitsevat kahdessa rivissä noin 9,5 x 5 metrin laajuisena rakenteena. Kohde on poikkeava, ja ajoittuu todennäköisesti varhaismetallikaudelle, eli pronssikaudelle tai rautakauden alkuun.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Kohdetta ei ole tutkittu, mutta sen piirteet ja löytökorkeus viittaavat roomalaisen rautakauden kalmistokohteisiin. Vastaavia kalliopohjalle kivillä rajattuja tarhoja ei tunneta, mutta niiden koko vastaa suurin piirtein tarhakalmistoiden tarhojen kokoa. Omalaatuinen ja näyttävä kohde, jonka tulkinta on vielä epävarmalla pohjalla.

Kuva: Päkinojan matala sammaloitunut röykkiö kalliopohjalla. Teemu Mökkönen 14.5.2019  Kuva: Päkinojan isojen siirtokivien ympärille tehdyt kivistä ladotut avoimet tarhat. Teemu Mökkönen 14.5.2019