NYSLOTT
Orivirran saarto

Namn: Orivirran saarto
Typ: försvarsverk  befästningar;
Datering: medeltida 1400-tal;historisk 1500-tal;historisk 1600-tal;historisk 1700-tal;

Orivirran saarto on ruotsalaisten 1400- ja 1500-lukujen taiteessa rakentama linnake, jossa on päälinna ja muurien ympäröimä esilinnan. Se tuhottiin ensimmäisen kerran hyökkäyksessä vuonna 1592. Linnoitus rakennettiin uudelleen 1650-luvulla, ja se jäi lopullisesti pois käytöstä Ruotsin ja Venäjän välisen rajan siirryttyä Kymijoelle vuonna 1743, ja raunioitui. Vaikka kohde on osin tuhoutunut (muun muassa vanha lossitie kulkee linnoituksen poikki), Orivirran saarto on parhaiten säilyneitä 1500-luvun linnoituksia koko Suomessa.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Sisä-Suomen harvoja keskiaikaisperäisiä linnakkeita. Vaikka osia kohteesta on tuhoutunut myöhemmässä maankäytössä, se on silti oman kohdetyyppinsä parhaiten säilynyt edustaja koko maassa.

Kuva: Orivirran saarron päälinnan nuoremman rakennusvaiheen (1600-luku) perustus erottuu Linnosaaren itäpäässä moreenikumpareen reunaa kiertävänä kylmämuurattuna rakenteena. Teemu Mökkönen 7.6.2019  Kuva: Vanhaa keskiaikaista ja uutta (1600-luku) esilinnaa yhdistävä osa linnakkeesta on tuhoutunut 1800-luvun loppupuolella uudelle lossille rakennetun tielinjan rakennustöissä. Teemu Mökkönen 7.6.2019  Kuva: Orivirran saarron esilinnan varvikoitunutta kehämuuria linnakkeen pohjoisreunalla. Teemu Mökkönen 7.6.2019  Kuva: Orivirran saarron esilinnan varvikoitunutta kehämuuria linnakkeen pohjoisreunalla. Teemu Mökkönen 7.6.2019