BORGÅ
Vanha Porvoo

Namn: Vanha Porvoo
Typ: boplatser  städer;
Datering: medeltida;

Borgå stad har troligen grundats på 1380-talet. Borgå kyrka nämns dock redan 1327 och bredvidliggande Stora Borgbacken är eventuellt redan från 1200-talet. Borgås medeltida detaljplan kan fortfarande urskiljas. Stadens äldsta byggda område har förmodligen funnits i närheten av kyrkan i övre staden. Rådhustorget i nedre staden har eventuellt uppförts först i medlet av 1400-talet. Det stadsarkeologiska området omfattar mer eller mindre området mellan prästgården, Kyrkogatan, Mannerheimvägen och åstranden. I området har flera arkeologiska undersökningar gjorts.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Borgå är Finlands äldsta medeltida stad, vars lager är välbevarade tack vare det stora och gamla trähusområdet. Stadens medeltida detaljplan kan fortfarande gestaltas. Objektet är exceptionellt och mångsidigt för finländska förhållanden. I det arkeologiskt betydande stadsområdet finns en medeltida kyrka jämte begravningsplats.

Kuva: Gabriel Hagertinkujan katurakenteita tutkitaan Teija Tiitinen 14.5.2019  Kuva: Gabriel Hagertinkujan katurakenteita tutkitaan Teija Tiitinen 14.5.2019  Kuva: Gabriel Hagertinkujan katurakenteita tutkitaan Teija Tiitinen 14.5.2019