VASA
Svartö

Namn: Svartö
Typ: industriobjekt  varv; arbets- och tillverkningsplatser  skeppsvarv;
Datering: historisk 1700-tal;

Ett gammalt skeppsvarv på Svartö, som ännu i början av 1800-talet var en ö. Vid varvet, som grundats av lokala handelsmän, byggdes under 1780-talet den tidens största finländska skepp (Allmänna Bästa). I området, som numera är skogbevuxet, är det fortfarande möjligt att se stenmurar, stensättningar och en liten rund stengrund.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Objektet är ett exceptionellt och välbevarat exempel på det finländska skeppsbyggandets historia. Trots att objektet på grund av landhöjningen växt ihop med fastlandet, är dess maritima koppling fortfarande tydlig.

Kuva: Vaasa Svartön laivatelakka Teija Tiitinen 9.6.2020  Kuva: Vaasa Svartön laivatelakka Teija Tiitinen 9.6.2020  Kuva: Vaasa Svartön laivatelakka Teija Tiitinen 9.6.2020  Kuva: Vaasa Svartön laivatelakka Teija Tiitinen 9.6.2020