ÖVERTORNEÅ
Kierivaara pohjoisrinne

Namn: Kierivaara pohjoisrinne
Typ: arbets- och tillverkningsplatser  odlingsrösen; stenkonstruktioner  stengärden; stenkonstruktioner  ugnar;
Datering: historisk;

Omaleimaisia kiviaidalla aidattuja pieniä peltotarhoja (alueen laajuus 90 x 170 m), jotka sijaitsevat pohjoiseen laskevassa moreenirinteessä (niin sanottuja vaara- tai lapintarhoja). Tarhamaisten aitarakenteiden vieressä on muutama raivausröykkiö, ja kiviaitaan on rakennettu ainakin yksi kylmämuurattu uunirakenne. Peltojen ajoituksesta ei ole tarkempaa tietoa, mutta ne ovat merkittyinä ainakin vuoden 1737 isojakokarttaan. Kohde on vaikuttava kokonaisuus, joka tällä hetkellä on kasvamassa umpeen sammalen ja varvikon peittäessä kiviaidat.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Pohjoiseen viettävässä rinteessä sijaitsevat kiviaidoin rajatut peltotarhat ovat omaleimainen ja mielenkiintoinen pohjoisen maatalouden sopeuma. Kohde on merkittynä 1730-luvun isojakokarttaan, mutta sen tarkempi ajallinen syvyys ei ole tiedossa. Kohde on harvinainen ja poikkeuksellisen hyvin säilynyt.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Ylitornio, Kierivaaran pohjoisrinne. Raivatun peltoalueen kiviaitoja. Teemu Mökkönen 25.8.2020  Kuva: Ylitornio, Kierivaaran pohjoisrinne. Pieni kylmämuurattu uunimainen rakenne peltoaidassa. Teemu Mökkönen 25.8.2020  Kuva: Ylitornio, Kierivaaran pohjoisrinne. Osa rinteeseen raivatuista aidoista on lähes täysin sammalen ja varvikon peitossa. Teemu Mökkönen 25.8.2020  Kuva: Ylitornio, Kierivaaran pohjoisrinne. Raivatun peltoalueen kiviaitoja. Teemu Mökkönen 25.8.2020