HELSINGFORS
Tukikohta IV:1 (Kivikko)

Namn: Tukikohta IV:1 (Kivikko)
Typ: försvarsverk  skyttegravar;
Datering: historisk 1900-tal;

En ställning i en bas i Helsingfors landfästning från första världskriget, i vilken det finns löp- och skyttegravar som delvis brutits i berget och en grav som grävts i marken. Arbetena i den norra delen har inte slutförts och där har enbart brytningsarbeten för fästningarna utförts (bland annat en ofullbordad grotta).

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
En del av den helhet som utgörs av det utspridda befästningssystemet från första världskriget. I basen, som delvis inte slutförts, är det möjligt att urskilja tidens byggnadsmetoder och arbetsordning. Objektet är en del av Helsingfors landfästning.

visa/dölj Arkeologisk diversitet: diversitet saknas
visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Helsinki, Kivikko, tukikohta IV:1.  Kuvassa näkyy betonoitua taisteluhautaa, jossa on ampumataso, sen alapuolella syvennysmäinen ponnistusaskelma sekä yläpuolella toinen ponnistusaskelma. Oikealla taisteluhauta jatkuu ja haudassa on rintasuojan puolella komero. Kuvan yläreunassa alueen ulkoiluteitä. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 22.4.2015  Kuva: Helsinki, Kivikko, tukikohta IV:1. Kuvassa näkyy betonoitua taisteluhautaa, jossa on ampumataso sekä sen yläpuolella kapea ponnistusaskelma. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 22.4.2015