RASEBORG
Nothamn/ Norrkam

Namn: Nothamn/ Norrkam
Typ: boplatser  byplatser;
Datering: historisk;medeltida;

En övergiven medeltida skärgårdsby som lytt under Raseborg. På ön fanns det på 1500-talet två hus, av vilket det ena slutgiltigt övergavs redan på 1500-talet och det andra var öde under långa perioder på 1600-talet. Enbart några provgropar i objektet har utforskats och fynden utgjordes av bränd lera och rödlerkeramik från 1500–1600-talen. På platsen finns det idag en äng som vårdas som traditionslandskap.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ett välbevarat exempel på en medeltida skärgårdsby som tidigt övergivits. Sådana öde byar är sällsynta och följaktligen arkeologiskt väldigt värdefulla.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Nothamnin historiallista kylätonttia. Länsi-Uudenmaan museo. CC BY 4.0 Georg Haggrén 9.5.2012  Kuva: Nothamnin historiallista kylätonttia. Taustalla järveksi maatunut entinen merenlahti Gloet. Länsi-Uudenmaan museo. CC BY 4.0 Georg Haggrén 9.5.2012