ULVSBY
Fredriksforsin (Leineperin) ruukki

Namn: Fredriksforsin (Leineperin) ruukki
Typ: industriobjekt  järnbruk;
Datering: historisk 1700-tal;

Vuonna 1771 perustettu rautaruukki on maamme parhaiten säilyneitä ruukkikokonaisuuksia, johon sisältyy lähes kaikki suomalaiselle rautaruukille tyypilliset rakennukset ja rakenteet. Alueen selkärangan muodostaa Kullanjoki ja siinä oleva koski patoineen. Padon alapuolella sijaitsevat keskeiset tuotantorakennukset, masuuni ja sahaksi muutettu kankivasarapaja sekä raunioitunut pasutusuunin pohja. Ruukkialueella on lisäksi mahdollisesti säilyneenä ruukin varhaishistoriaan liittyviä rakenteita sekä jäänteitä ruukkia edeltäneestä 1600-luvun sahanpaikasta.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Hyvin säilynyt historiallinen ruukkimiljöö, jonka alueella on todennäköisesti säilynyt jäänteitä ruukin varhaisvaiheista ja ruukkia edeltäneestä sahanpaikasta.

Kuva: Ulvila, Leineperin ruukinalue Hannu Vallas 2006  Kuva: Ulvila Leineperin ruukki. Masuuni ja taustalla katettu pasutusuunin raunio. Satakunnan Museo. CC BY 4.0 Leena Koivisto 20.5.2003  Kuva: Ulvila Leineperin ruukki. Masuuni ja pasutusuunin katettu raunio. 	Satakunnan Museo. CC BY 4.0 Leena Koivisto 20.5.2003