KEMIJÄRVI
Kallio-oja

Namn: Kallio-oja
Typ: kult- och berättelseplatser  sejtar (sieidi);
Datering: historisk;

Kohteessa on yhteensä seitsemän helmenkalastukseen liittyväksi tulkittua puusta veistettyä ns. keropäätä. Ne on veistetty aikanaan elävään puuhun, joka on katkaistu ja veistetty ihmisen päätä muistuttavaksi. Parhaiten säilyneessä kaiverrus ANNO 1838. Kannon juurella ja sen ympäristössä näkyy yhä raakkujen kuoria noin kymmenen metrin laajuisella alueella.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Harvinainen historiallisen ajan raakunpyyntiin liittyvä kohde, joka on mahdollisesti myös uskomuksellinen kohde eli seita. Ympäristö on pääosin säilynyt alkuperäisenä. Kohde on harvinainen ja edustaa arkeologisesti tutkimatonta kohdetyyppiä.

Kuva: Yleiskuva. Seita uran oikealla puolella metsän reunassa. Puro kulkee notkossa kuvan keskellä. Simpukan kuoria yksittäin ja kasoina kuvan keskellä näkyvällä uralla ja sen reuna-alueilla. Koillisesta Jouni Taivainen 2019  Kuva: Kuvan vasemmassa reunassa kanto, jossa kaiverrus ANNO 1838. Pohjoisesta. Jouni Taivainen 2019  Kuva: Simpukankuorikasa ajouran reunassa. Pohjoisesta. Jouni Taivainen 2019  Kuva: Lähikuva kannon kaiverruksista. Ylinnä erottuu ANNO, sen alla 1838. Alapuolella olevasta olevat merkinnät epäselviä. Lännestä. Jouni Taivainen 2019