VIRMO
Saaren kartano

Namn: Saaren kartano
Typ: boplatser  herrgårdar; boplatser  kungsgårdar;
Datering: historisk 1500-tal;medeltida;historisk;

Kartano, jonka vaiheet kattavat koko historiallisen ajan. Ensimmäiset tiedot kartanosta ajoittuvat keskiajalle 1200-luvun puoliväliin, jolloin kohde siirtyi kirkolliseen omistukseen. Myöhemmin keskiajalla se oli piispankartanona, ja 1500–1600-luvuilla Turun linnan latokartanona ja läänitettynä eri aatelissuvuille. Nykyinen puinen päärakennus on 1700-luvulta, ja sen kellariosat ovat 1500- ja 1600-luvuilta, osin todennäköisesti vanhempiakin. Kartanoa ympäröivältä alueelta on löydetty 1500–1800-luvuille ajoittuvia kulttuurikerroksia ja rakenteita.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Saari on hyvin säilynyt ja monimuotoinen keskiaikaiseen ruotsalaisasutukseen liittyvä asuinpaikka, josta muodostui yksi Suomen harvoista keskiaikaisista piispankartanoista. Reformaation yhteydessä se siirtyi valtion omistukseen. Sekä kartanorakennus että sitä ympäröivät puisto-, metsä- ja laidunalueet sisältävät useita eri-ikäisiä ja tyyppisiä rakennusvaiheita, rakenteita ja kulttuurikerrostumia.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Päärakennuksen remontti käynnissä, kuvattu lounaasta. Teija Tiitinen 18.11.2007  Kuva: Piha-alueen koetutkimukset käynnissä alueella, jossa paksu täyttömaakerros. Teija Tiitinen 14.5.2008  Kuva: Muurimäen rakennuksen perusta hakkuiden jälkeen. Kuvassa etualalla rakennuksen perustan pohjoispäässä oleva kellarin perustaa. Paikalla käynnissä koetutkimukset. Teija Tiitinen 5.5.2010