NYSTAD
Sundholman kartano

Namn: Sundholman kartano
Typ: boplatser  herrgårdar;
Datering: medeltida 1400-tal;

Vanha kartanomiljöö sijaitsee Vakka-Suomalaisessa kulttuurimaisemassa meren rannalla Sundholman salmessa. Kartanon nykyinen rakennuskanta on 1800-luvulta. Päärakennuksen alla oleva luonnonkivestä rakennettu kellarikerros kuuluu paikalla sijainneeseen 1400-luvun kivilinnaan. Piha-aluetta kiertää vallihauta, jonka ulkopuolelle jää kolme 1700-luvun talousrakennusta. Näistä viljamakasiini pystytetty kahden vanhemman tynnyriholvisen harmaakivikellarin päälle.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Erittäin hieno ja hyvin säilynyt esimerkki keskiaikaisesta kivisen kartanolinnan paikasta, jonka sijoittumisessa ja rakenteissa on otettu huomioon myös puolustukselliset lähtökohdat.

Kuva: Sundholman kartano. Turun museokeskus. CC BY 4.0 Sanna Saunaluoma 22.3.2021  Kuva: Sundholman kartano. Turun museokeskus. CC BY 4.0 Sanna Saunaluoma 22.3.2021  Kuva: Sundholman kartano. Turun museokeskus. CC BY 4.0 Sanna Saunaluoma 22.3.2021  Kuva: Sundholman kartano. Turun museokeskus. CC BY 4.0 Sanna Saunaluoma 22.3.2021