TYRNÄVÄ
Hautakankaan VARK-alue

0.8416 ha

Hautakankaan jätinkirkon sisältävä VARK-rajaus, joka on koko muinaisjäännöksen aluerajausta suppeampi.
Namn: Hautakangas
Typ: stenkonstruktioner  jättekyrkor; boplatser  bostadsgropar; markkonstruktioner gropar; arbets- och tillverkningsplatser  tjärdalar;
Datering: förhistorisk;stenålder neolitisk;

Neoliittiselle kivikaudelle ajoittuva pohjaltaan soikea jätinkirkko (ulkomitat 45 x 48 m). Sen sisäpuolen pohjoisen ja idän välisessä sektorissa on kivikkoon raivattuja asumusten pohjia (8 kpl). Muinaisjäännöskohteeseen kuuluu myös muita rakenteita, jotka sijaitsevat yli 50 metrin päässä jätinkirkosta. Jätinkirkko on rajattu VARK-kohteeksi muusta kohteesta erilleen. Kohdetta ei ole tutkittu kaivauksin.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Hyvin säilynyt jätinkirkko, jossa kehävalliin yhdistyvät sisäpuolelle kivikkoon raivatut asumusten pohjat (asumuspainanteet). Kohdetyyppi on harvinainen, ja sillä on runsaasti tutkimuspotentiaalia.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Jätinkirkko etelästä, panoraama. Pohjois-Pohjanmaan museo. CC BY 4.0 Mika Sarkkinen 2009  Kuva: Jätinkirkon koillista vallia kaakosta. Pohjois-Pohjanmaan museo. CC BY 4.0 Mika Sarkkinen 2009  Kuva: Jätinkirkko pohjoisesta. Pohjois-Pohjanmaan museo. CC BY 4.0 Mika Sarkkinen 13.9.2021