ENONTEKIS
Bierfejávrin kivikaarre

Namn: Bierfejávrin kivikaarre
Typ: arbets- och tillverkningsplatser  rengärden;
Datering: historisk 1900-tal;historisk;

Laattamaisista kivistä latomalla rakennettu poroerotusaita (soikea, laajuus 100 x 150 m, korkeus 50–130 cm), joka sijaitsee rakkakivikon keskellä loivassa rinteessä. Kiviaita tukee tunturikoivuista tehtyjä pystypaaluja, joiden välille on kiinnitetty rautalankoja. Keskellä sijaitseva pienempi pyöreä aitaus eli kirnu (halkaisija 20 m, korkeus 1,5 m) on erityisen hyvin säilynyt. Ison aitauksen sisällä on myös toinen aitaus (halkaisija 15 m) ja suora kiviaita, jotka ovat huonommin säilyneitä. Kohde ajoittuu historialliselle ajalle. Sen nuorimmat parhaiten säilyneet osat on tehty muistitiedon perusteella 1930-luvulla.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ainutlaatuinen kivikaarre edustaa poronhoidon sopeutuvuutta äärimmäisissä olosuhteissa. Kohdetyyppi on harvinainen. Vastaavia rakenteita tunnetaan vain muutamia Enontekiöltä ja Utsjoen Paistuntureilta.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Bierfejávrin kivikaarre idästä. Petri Halinen 1.7.2009  Kuva: Bierfejávrin kivikaarre pohjoisesta. Petri Halinen 1.7.2009  Kuva: Bierfejávrin kivikaarre. Petri Halinen 1.7.2009  Kuva: Bierfejávrin kivikaarre. Petri Halinen 1.7.2009