VALKEAKOSKI
Haukila Koirankivi

Namn: Haukila Koirankivi
Typ: boplatser ; gravplatser  brandgravfält;
Datering: järnålder vikingatid;medeltida;järnålder korstågstid;historisk;

Laaja kohde, joka sisältää sekä rautakautisen asuinpaikan että todennäköisesti useamman kalmiston. Alueella sijaitsee myös Koirankiveksi kutsuttu siirtolohkare, johon liittyy myös perimätietoa palvontapaikasta. Alueelta on tehty paljon löytöjä (muun muassa pronssikoruja ja hopearahoja). Yhden kalmistoalueen pienialaisissa kaivauksissa löydettiin rautakauden ja keskiajan taitteeseen ajoittuva miekka. Pääosa kohteen löydöistä ajoittuu rautakauden lopulle viikinki- ja ristiretkiaikaan ja keskiajalle. Osalta aluetta on myös historiallisen ajan asutukseen liittyviä esinelöytöjä.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Laaja kohde, jossa on asuttu rautakaudelta historialliselle ajalle. Alueella on todennäköisesti myös useampia rautakauden lopun polttokenttäkalmistoja, joiden käyttö on jatkunut löytöjen perusteella ainakin osin keskiajan alkuun saakka. Kohteen ympäristö on säilynyt hyvin, ja kohteessa on runsaasti tutkimuspotentiaalia.

Kuva: Haukilan Koirankiven kalmistoalue. Pirkanmaan maakuntamuseo. CC BY 4.0 Ulla Moilanen 1.6.2017  Kuva: Haukilan Koirankiven kalmisto, kirves in situ ylhäältä idästä. Pirkanmaan maakuntamuseo. CC BY 4.0 Ulla Moilanen 16.6.2017  Kuva: Haukilan Koirankiven kalmisto, miekka in situ pohjois-luoteesta. Pirkanmaan maakuntamuseo. CC BY 4.0 Ulla Moilanen 19.6.2017  Kuva: Koirankivi-niminen siirtolohkare Valkeakosken Haukilassa. Pirkanmaan maakuntamuseo. CC BY 4.0 Ulla Moilanen 15.9.2017