ULEÅBORG
Haapaoja

Namn: Haapaoja
Typ: boplatser  bostadsgropar;
Datering: stenålder neolitisk;

Pienellä jyrkkäreunaisella saarekkeella sijaitseva neoliittisen kivikauden asumuspainannekohde. Yksi iso (pohja 8 x 15 m) ja kaksi pienempää ja matalampaa asumuspainannetta (halkaisijat 5 m ja 8 m) täyttävät lähes koko lakialueen. Rakentamisen seurauksena saaren lakitasanteesta on muotoutunut neliön muotoinen. Rannansiirtymään perustuvan arvion mukaan kohde on ollut asuttuna noin 2750 eaa. tienoilla.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Pieni ja tiiviisti rakennettu kolmen asumuspainanteen kohde, jotka täyttävät pienen jyrkkäreunaisen saaren koko laen. Kohde on hyvin säilynyt ja paikalla on helppo ymmärtää kohteen asutusajan sijaintiympäristö.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Asumuspainanne 3, lounaasta. Petro Pesonen 2017  Kuva: Asuinpaikkakumpare, kaakosta. Petro Pesonen 2017