ÅBO
Tuomiokirkko

Namn: Tuomiokirkko
Typ: kyrkobyggnader ;
Datering: medeltida 1300-tal;historisk;

Domkyrkan fanns under medeltiden på den norra sidan av Åbo stad. Sveriges östra dels stiftskyrka flyttades till platsen omkring år 1300 från Korois. Den första kyrkan på platsen var sannolikt i trä. Tegelkatedralen stod färdig på platsen senast i början av 1400-talet och den utvidgades i betydande grad under 1400-talet. Kyrkan är omgiven av ett gravgårdsgärde, som till största del fortfarande inte utforskats. Gravgärdet avgränsades av en ringmur, vars placering mer eller mindre motsvaras av den järnkedja som numera finns på platsen.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Den enda medeltida katedralen i Finland. En betydande faktor för uppkomsten av Åbo stad, men den påverkade också i betydande grad byggnadstekniken, -materialen och -arkitekturen under medeltiden, såväl i Åbo som i andra delar av stiftet. En betydande gravkyrka och vallfärdsdestination, vars byggnadsarkeologiska betydelse är stor.

visa/dölj Omgivning och landskap: omgivning och landskap är totalt förändrade
Kuva: Tuomiokirkko etelästä, Unikankareen kumpu erottuu nykyisin verraten vaatimattomana kumpareena. Kummun alueella on hautoja. Teija Tiitinen 23.6.2021  Kuva: Pääsisäänkäynti, jonka ympärillä vanhimpiin rakennusvaiheisiin kuuluvaa harmaakivimuuria. Teija Tiitinen 23.6.2021  Kuva: Tuomiokirkon länsiseinämää. Eri ikäiset rakennusvaiheet näkyvät seinän rakenteessa ja rakennusmateriaaleissa. Teija Tiitinen 23.6.2021  Kuva: Tuomiokirkon muuriaitaa näkyvissä kirkon Unikankareen kummun kaakkoislaidalla. Teija Tiitinen 11.6.2021