BORGÅ
Risskär

Namn: Risskär
Typ: fartygsvrak  vrak (trä);
Datering: historisk 1700-tal;

Förmodligen ett krigsfartyg från den ryska galärflottan, som sjönk på vägen tillbaka från ett plundringståg till Östra Götaland år 1721. Vraket kallas också för guldgalärfartyget, eftersom man trodde att dess last utgjorts av upp till 14 tunnor guld, som var plundringsbytet och besättningens lön. Artefakter har lyfts på 1720- och 1730-talet och i början av 1900-talet. Fartygets struktur har brutits sönder i samband med det stora antalet räddningsförsök.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ett vrak från Stora nordiska kriget (1700–1721), vilket är representativt för en rysk fartygstyp som är sällsynt i Finland. Historierna om guld i vraket ledde till bärgningsoperationer i början av 1700-talet, i vilka såväl en engelsk dykare som en dykarklocka deltog.

visa/dölj Bevarandegrad: rätt förstörd
Kuva: Pystyssä olevia kaaria hylyn keulaosassa. Copyright Stig Gustavsson. Kuvatiedustelut: T:mi Misti, Stig Gustavsson. Stig Gustavsson 2009  Kuva: Kaaria ja ulkolaudoitusta. Copyright Stig Gustavsson. Kuvatiedustelut: T:mi Misti, Stig Gustavsson. Stig Gustavsson 2009  Kuva: Sukeltaja hylyllä. Copyright Stig Gustavsson. Kuvatiedustelut: T:mi Misti, Stig Gustavsson. Stig Gustavsson 2009  Kuva: Sukeltaja hylyllä. Copyright Stig Gustavsson. Kuvatiedustelut: T:mi Misti, Stig Gustavsson. Stig Gustavsson 2009