TAVASTEHUS
Varikonniemi

Namn: Varikonniemi
Typ: boplatser ;
Datering: järnålder merovingertid;medeltida;järnålder vikingatid;järnålder korstågstid;

Hämeen linnan vastarannalla, Vanajaveden kapeikon toisella puolen sijaitseva rautakauden lopun ja keskiajan asuinpaikka. Varhaisina löytöinä paikalta on muun muassa hopea-aarre. Tutkimusten perusteella paikalla on ollut asutusta merovingiajalta keskiajalle. Paikalta on tutkittu muun muassa 1100-luvulle ajoittuva paalu- ja oksapunosrakenteinen hallitalo (kolmilaivainen, 16 x 6 m) ja 1300-luvulle ajoittuva lamasalvosrakennus (7 x 5 m). Paikan oletetaan olevan Novgorodin kronikoissa mainittu ”Vanain kaupunki”.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Rautakauden lopun ja keskiajan alun asuinpaikka, joka sijainnin ja ajoituksen perusteella liittyy myös Hämeen linnan varhaisiin vaiheisiin.

visa/dölj Allmänhet eller sällsynthet: allmänhet eller sällsynthet är inte betydelsefull egenskap
visa/dölj Bevarandegrad: rätt förstörd
Kuva: Hämeenlinna Varikonniemi, rautakautisen asuinpaikan keskeistä tutkimusaluetta, etelästä. Helena Ranta 1.5.2021  Kuva: Hämeenlinna Varikonniemi, rautakautisen asuinpaikan alueella on hylättyjä varikkorakennuksia, lännestä. Helena Ranta 1.5.2021  Kuva: Hämeenlinnan Varikonniemi, rautakautisen asuinpaikan alueen maaperässä on paljon myöhemmän maankäytön jälkiä, pohjoisesta. Helena Ranta 1.5.2021