HELSINGFORS
Kronprins Gustav Adolf

Namn: Kronprins Gustav Adolf
Typ: fartygsvrak  vrak (trä);
Datering: historisk 1700-tal;

Ett svenskt linjeskepp, som förstördes och sjönk utanför Helsingfors år 1788 i kriget mellan Gustav II och Katarina II av Ryssland. Skeppet bygges i Karlskrona i Sverige år 1784 enligt ritningar av Fredrik Henrik af Chapman, som var den tidens mest kända fartygsarkitekt. Vid vraket, som är välbevarat vad gäller bottendelar, öppnades år 2000 den första undervattensparken i hela Östersjöområdet för dykare, parken är förseed med skyltning.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ett betydande objekt i och med att det är representativt för sin typ och den väldigt stora forskningspotentialen. Vraket, som är en betydande del av utvecklingen av marinarkeologin, är tack vare vrakparken lätt tillgängligt.

visa/dölj Arkeologisk diversitet: diversitet saknas
Kuva: Sukeltaja ja hylyn järeitä pohjakaaria Pekka Tuuri 2009  Kuva: Sukeltaja ja ankkuri Pekka Tuuri 2009  Kuva: Sukeltaja ja ammuslaari Pekka Tuuri 2009  Kuva: Kuva hylyn 3D-mallista, yksityiskohta. Kuvassa näkyy ankkuri hylyn perän lähellä puurakenteiden keskellä. Kuvan oikeassa reunassa renkaan luona on yksi hylkypuiston infokylteistä. Copyright Topi Sellman. Mahdolliset kuvatilaukset osoitetaan kuvaajalle. Topi Sellman 2021