HANGÖ
Mulan

Namn: Mulan
Typ: fartygsvrak  vrak (trä);
Datering: historisk 1600-tal;

Ett betydande vrak efter ett segelfartyg i trä från början av 1600-talet (storlek på 12 x 4,5 m). Vraket efter en liten kustfarare med överlappande fogar har gjorts i furu, som i huvudsak växt i närheten av Stockholm. Vid undersökningarna har man från det fyndrika vraket bärgat bland annat kyrkklockor, ett bröstharnesk, handvapen, pengar, skodon och mycket annat. En del av lasten är sannolikt plundringsbyte.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ett sällsynt vrak från början av 1600-talet, med en exceptionellt stor last, som tyder på en krigsresa österut. Objektet har en stor forskningspotential.

Kuva: Puoliympyränmuotoinen yhdeksänreikäinen ploki (väkipyörä). Viisi reikää halkaisijaltaan noin 2 cm, neljä pienempää reikää halkaisijaltaan noin 0,8 cm. Yhden pienen reiän kohdalta lohjennut. 22.6.2021  Kuva: Mulanin hylyn kaaria ja limisaumaan asetettuja kylkilautoja. Kalle Salonen 1994