KIMITOÖN
Keulakuvahylky

Namn: Keulakuvahylky
Typ: fartygsvrak  vrak (trä);
Datering: historisk 1800-tal;

Det handlar sannolikt om vraket efter det engelska fraktfartyget Osborn & Elisabeth. Segelskeppet, som byggts i England år 1857 (fartygstypen är brigg), förliste med barlasten på sin resa från London till Kronstadt i september 1873. Manskapet räddades. Fartygets vrak (längd på 30 m, bredd på 7 m) ligger fortfarande upprätt på kölen på 20 meters djup. Objektet är ett populärt dykningsobjekt.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ett representativt och det bäst bevarade exemplet på de engelska segelfartyg som transporterade frakt inom utrikeshandeln under 1800-talet och som sjunkit i Skärgårdshavet. Fartygets historia har utretts i hög grad med arkivkällor.

Kuva: Ankkuripeli. Copyright Tmi Jorma Timonen. Jorma Timonen 2013  Kuva: Sukeltaja valaisee ruuman luukkua. Copyright Tmi Jorma Timonen. Jorma Timonen 2013  Kuva: Hylyn keulaa. Copyright Stig Gustavsson. Kuvatiedustelut: Suomen Sukelluskuvaus Oy. Stig Gustavsson, www.suomensukelluskuvaus.fi heinäkuu 2016  Kuva: Hylyn perä alaviistosta nähtynä. Copyright Stig Gustavsson. Kuvatiedustelut: Suomen Sukelluskuvaus Oy. Stig Gustavsson, www.suomensukelluskuvaus.fi heinäkuu 2016