STORKYRO
Niemenmaanmäki

Namn: Niemenmaanmäki
Typ: gravplatser  gravrösen;
Datering: bronsålder;järnålder folkvandringstid;

Viiden pronssikautisen hautaröykkiön (halkaisijat noin 10 m) muodostama kokonaisuus, jossa röykkiöt sijaitsevat erillisillä moreenikumpareilla. Röykkiöistä kolme on tutkittu kaivauksin. Niissä on havaittu paasiarkkuhautaus, silmäkiven viereen tehty polttohautaus ja merkkejä myöhemmistä röykkiöiden reunalle tehdyistä hautauksista, joista ainakin yksi on ollut ruumishautaus. Pronssikauden polttohautojen hauta-antimina on löydetty pronssilevyä ja pronssiset pinsetit. Rautakaudelle kansainvaellusajalle ajoittuvan röykkiön reunalle tehdyn ruumishautauksen antimina oli pronssinen lintuneula, lasi- ja pronssihelmiketju ja pieniä hopeakoristeita.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Edustavana kokonaisuutena säilynyt röykkiökalmisto, joka on myös tutkimushistoriallisesti merkittävä.

Kuva: Röykkiö 5 lounaasta. Kuvassa Vesa Laulumaa. Mikael Nyholm 8.5.2012  Kuva: Röykkiö 2 luoteesta. Kuvassa vasemmalta Vesa Laulumaa, AnnKristin Unander, Ronny Smeds ja Helena Gustafsson. Mikael Nyholm 8.5.2012  Kuva: Röykkiö 3 etelästä. Kuvassa Ronny Smeds ja Vesa Laulumaa. Mikael Nyholm 8.5.2012  Kuva: Röykkiö 1. Lounaasta. Kuvassa Vesa Laulumaa ja Satu Koivisto. Mikael Nyholm 8.5.2012