PIEKSÄMÄKI
Syvänsi Kaidansaari

Namn: Syvänsi Kaidansaari
Typ: gravplatser  gravöar; boplatser  bostadsgropar; boplatser ;
Datering: historisk;stenålder;

Kaidansaari eli Kalmasaari on hautasaari, jota on käytetty tilapäisenä hautausmaana ennen Jäppilän kirkon valmistumista vuonna 1870. Hautapainaumia on liki kaksikymmentä. Ne sijaitsevat kahdessa ryppäässä harjusaaren eri osissa. Paikalla on myös todennäköisesti kivi- tai varhaismetallikautinen pyyntikulttuurien asuinpaikka, johon liittyviä löytöjä on saaren keskiosasta. Tähän asutukseen liittyy myös yksi suorakiteen muotoinen asumuspainanne (3 x 6 m).

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Rakentamattomalla saarella hyvin säilynyt historiallisen ajan tilapäinen hautausmaa, josta on kartoitettu toistakymmentä hautapainaumaa. Samalla paikalla on ollut myös kivi- tai varhaismetallikautista asutusta, johon paikalta tavattu asumuspainanne liittyy. Hyvin säilynyt ympäristö tukee hyvin kohteen ymmärtämistä.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Pieksämäki, Syvänsi Kaidansaari. Hautapainauma numero 16. Eteläisempi hautapainaumien ryväs harjusaaren luoteisreunalla. Kuvattuna kohti luodetta. Teemu Mökkönen 29.7.2021  Kuva: Pieksämäki, Syvänsi Kaidansaari. Tuulenkaatoja, joista kivikauden löytöjä (tuulenkaadot 1 ja 2), harjusaaren keskiosassa. Kuvattuna kohti kaakkoa. Teemu Mökkönen 29.76.2021  Kuva: Pieksämäki, Syvänsi Kaidansaari. Asumuspainanne (sisämitta 3 x 6 m) tasaisella hiekkapohjaisella terassilla. Kuvattuna kohti etelää. Teemu Mökkönen 29.7.2021