RASEBORG
Sutarkulla

Namn: Sutarkulla
Typ: boplatser  byplatser; försvarsverk  fornborgar;
Datering: medeltida;historisk;järnålder;

Ett borgberg från skiftet mellan järnåldern och den tidiga medelåldern, på vars södra sluttning det finns en historisk byplats, som övergivits före 1700-talet. Runt Borgholmens södra kant går en bred vall som samlats av jord och sten och på dess södra sida finns en terrass, som tolkats som en förborg. På den lilla bergsbacken på den sydöstra sidan finns också en vallartad stensättning.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Det välbevarade borgberget i Sutarkulla bildar en viktig del av den järn- och medeltida helhet som utgörs av omgivningen kring Läppträsket.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Yleisnäkymä linnamäelle koillisesta Teija Tiitinen 24.4.2019  Kuva: Linnamäen etelärinnettä etelästä. Teija Tiitinen 24.4.2019  Kuva: Linnamäen etelärinteellä olevia kivirakenteita. Teija Tiitinen 24.4.2019  Kuva: Linnamäen etelärinteellä olevia kivirakenteita. Teija Tiitinen 24.4.2019