RASEBORG
Junkarsborg

Namn: Junkarsborg
Typ: försvarsverk  fornborgar;
Datering: medeltida;

En medeltida borg från slutet av 1300-talet eller början av 1400-talet. Platsen har ursprungligen varit en relativt låg udde, med en strid fors som runnit på den östra sidan. Fornlämningen utgörs av en kvadratformad huvudborg, som avgränsats med jordvallar, och dess förborg på den nordvästra sidan, runt vilken det finns en 60 m lång sänka, som eventuellt är en vallgrav. I borggården finns det grundkonstruktioner för byggnader och en brunn. Borgens fästningsverk omfattar också två pålkretsar under vattnet.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
En välbevarad medeltida borg på en typisk plats. Objektet är kopplat till den tidiga förvaltningen av området och dess historia sammanhänger med den tidiga historien för den medeltida stenborgen Raseborg. Värdet på borgen, som varit i användning i en kort tid, ökas av att objektet till stor del fortfarande är outforskat.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva:  Jukka Moisanen 1993  Kuva: Keskiaikainen 1300-luvulta 1400-luvun alkuun ajoittuva linna. Saareki muokatun niemekkeen itäreunaa etelästä. Teija Tiitinen 2.5.2018  Kuva: Linnan eteläosaa etelästä. Teija Tiitinen 2.5.2018  Kuva: Linnasaarelle johtava läntinen silta lännestä nähtynä. Teija Tiitinen 2.5.2018