KAUSTBY
Kangas

Namn: Kangas
Typ: boplatser  bostadsgropar; gravplatser  rödockragravar;
Datering: stenålder neolitisk;

Yksi Suomen laajimmista neoliittisen, eli keraamisen kivikauden asuinpaikka-alueista. Noin kilometrin pituisella ja 200 metrin levyisellä alueella on nähtävissä yli 130 soikeaa tai pyöreää kivikautista asumuspainannetta. Asuinpaikan tutkimuksissa on löydetty myös punamultahautakalmisto. Löytöaineisto edustaa tyypillistä kampakeramiikkaa ja myöhäiskampakeramiikkaa. Kohde on osin hiekanoton ja viemärikaivantojen tuhoama, mutta kohde on pääosin hyvässä kunnossa.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Poikkeuksellisen laaja neoliittisen kivikauden asumuspainennekohde, jolta on löydetty myös punamultahautakalmisto. Suomen kivikauden keskeisimpiä kohteita.

Kuva:  Petri Halinen 1996  Kuva: Iso asumuspainanne punamultahautojen lähellä. K.H. Renlundin museo. CC BY 4.0 Lauri Skantsi 3.9.2020  Kuva: Vanhoja kaivausruutuja hiekkakuopan reunalla. K.H. Renlundin museo. CC BY 4.0 Lauri Skantsi 3.9.2020