KYRKSLÄTT
Brunniberg

Namn: Brunniberg
Typ: stenkonstruktioner  rösen;
Datering: bronsålder;

Ett röse från bronsåldern på krönet av en liten bergskulle med branta sluttningar. Röset med en diameter på 9 meter är i övrigt välbevarat, men på mitten och på sidan finns det skattgrävargropar. På dess kant urskiljs på vissa ställen en kantstensättning av en höjd på tre stenlager. Med anledning av placeringen ger röset ett tämligen mäktigt intryck.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Objektet är välbevarat och landskapsmässigt ett synnerligen imponerande exempel på rösen från bronsåldern på kusten.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Brunnibergin hyvin säilynyt röykkiö kuvattuna kohti etelää. Museovirasto/Mökkönen 18.10. 2011  Kuva: Brunnibergin röykkiön keskuskuoppa (halkaisija 3,3 m). Kuvattuna kohti etelää. Museovirasto/Mökkönen 18.10. 2011