KITTILÄ
Taatsi ja Taatsinkirkko

Namn: Taatsi ja Taatsinkirkko
Typ: kult- och berättelseplatser  sejtar (sieidi); arbets- och tillverkningsplatser  fångstgropar;
Datering: historisk;järnålder korstågstid;

Taatsin seidan palvoskivi on kymmenisen metriä korkea luontainen pykälittäin ylöspäin kapeneva kivipatsas. Ylimpänä patsaalla on ollut neljäntuulen lakkia muistuttava kivi, joka on sittemmin vieritetty alas. Taatsinkirkko on pystysuora järvestä kohoava kalliopahta. Vuonna 2008 seitakiven ympäristöä tutkittiin koepistoin, joista paljastui luulöytöjä (peuraa, lintua ja kalaa). Löytöjen radiohiiliajoitukset vaihtelivat rautakauden lopulta ristiretkiajalta (1045–1220 jaa.) historialliselle ajalle (1690–1920 jaa.).

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Yksi Lapin merkittävimmistä seitapaikoista. Hyvin säilynyt kohde, jonka ympäristö ja maisema ovat säilyneet alkuperäisinä. Kohteessa on tehty arkeologisia tutkimuksia, jotka valaisevat sen käyttöperiodia.

Kuva: Panoraama. Taatsinseita kuvan keskellä. Pohjoisesta. Jouni Taivainen 2019  Kuva: Yleiskuva. Taatsinseita. Pohjoisesta. Jouni Taivainen 2019  Kuva: Taatsinseita etualalla, taustalla häämöttää Taatsinkirkko Jouni Taivainen 2019  Kuva: Näkymä Taatsinkirkolta Taatsinseidan suuntaan. Luoteesta. Jouni Taivainen 2019