KIURUVESI
Paljakka

Namn: Paljakka
Typ: kult- och berättelseplatser  offerstenar; konst, minnesmärken  inristningar;
Datering: förhistorisk;historisk;

Noin 40 kallioon kaiverrettua kuoppaa sijaitsevat Paljakanvuoren korkeimmalla laella. Kuopat on hakattu tiheään rykelmään V-kirjaimen muotoon noin neliömetrin laajuiselle kivilajiltaan poikkeavalle kallioalueelle. Osa kupeista on yhdistetty toisiinsa viivalla. Samaa ilmiötä on havaittu myös Etelä-Savon kuppikivissä. Kuppikallion ajoitus on tuntematon. Se voi ajoittua joko esihistorialliselle tai historialliselle ajalle. Laen kalliossa on noin 20 metrin päässä myös toinen kalliokaiverrusalue, jossa on nimikirjaimia ja vuosiluku 1856.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Arvoituksellinen ja näyttävä kallioon hakattujen kuppien kohde, jonka ajoitus ei ole tiedossa. Kohde sijaitsee vuorella, johon liittyy paljon perimätietoa.

visa/dölj Kulturhistoriskt värde: av liten betydelse
visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Osa Paljakan kuppikallion kupeista on yhdistetty uralla. Helena Taskinen 1998  Kuva:  Heikki Matiskainen 1977  Kuva: Yleisnäkymä Paljakan kallioalueelle. Heikki Matiskainen 1977  Kuva: Kuppeja kalliossa, kuvattu lännestä Vesa Laulumaa 18.9.2010