KOTKA
Turveahon VARK-alue

0.3517 ha

Turveahon nuorakeraamiselle asuinpaikalle on tehty muinaisjäännösrekisterissä yhteinen aluerajaus Eerolan metsän kampakeraamisen asuinpaikan kanssa. VARK-hankkeeseen Turveahon asuinpaikalle tehtiin oma aluerajaus.
Namn: Turveaho
Typ: boplatser ;
Datering: stenålder neolitisk;

Neoliittiselle kivikaudelle ajoittuva nuorakeramiikan aikainen asuinpaikka pienellä hiekkaisella harjanteella vanhan pellon reunassa. Kymijoen suualueelta tunnetaan runsaasti nuorakeramiikan asuinpaikkoja ja hautapaikkoja, joista suurin osa on jo tuhoutuneita. Turveahon asuinpaikan sijainti pienimuotoisella hiekkaharjanteella hieman kauempana vesistöstä on luonteenomaista juuri nuorakeraamisen kulttuurin asuinpaikoille.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Osin peltoviljelyssä vaurioitunut asuinpaikka, joka on kuitenkin todennäköisesti Kaakkois-Suomen parhaiten säilyneitä nuorakeraamisen kulttuurin asuinpaikkoja. Kohteella on melko paljon tutkimuspotentiaalia.

visa/dölj Kulturhistoriskt värde: av liten betydelse
Kuva: Nuorakeraaminen asuinpaikka sijaitsee pienialaisella hiekkaharjanteella. Osa asuinpaikasta sijaitsee viljelysmaalla, joka on sittemmin metsitetty. Teemu Mökkönen 15.5.2019