OUTOKUMPU
Lintutorni

Namn: Lintutorni
Typ: boplatser  bostadsgropar; arbets- och tillverkningsplatser  fångstgropar;
Datering: stenålder neolitisk;

Neoliittiselle kivikaudelle ajoittuva asuinpaikka, joka sijaitsee harjua reunustavalla kankaalla muinaisen rantatörmän päällä noin puolen kilometrin pituisena vyöhykkeenä. Paikalla on noin kaksikymmentä asumuspainannetta, joista yksi on tutkittu kaivauksin. Kohteen löytöaineisto ajoittuu tyypillisen kampakeramiikan aikaan, eli noin välille 4000–3500 eaa.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Yksi Pohjois-Karjalan laajimmista kivikautisista asuinpaikka-alueista. Kohteella asutuksen aikainen ympäristö on helposti ymmärrettävissä.

Kuva: Lintutornin kaivausalue 1 tasossa 5. Asumuksen paikka erottuu hiekkamaassa tummempana värjäymänä. Taisto Karjalainen 1997  Kuva: Lintutornin kaivauksilta löytynyt savilintu. Ritva Bäckman 1998  Kuva: Lintutornin kaivauksilta löytyneitä kalastusvälineitä, yhdistelmäkoukku sekä ongenkoukun varsi. Markku Haverinen 2003  Kuva: Lintutorni. Iso soikea asumuspainanne (nro 5) Lintutornin asuinpaikalla. Teemu Mökkönen 30.8.2019