KARLEBY
Ristineva

Namn: Ristineva
Typ: stenkonstruktioner  jättekyrkor;
Datering: stenålder neolitisk;

Två ellipsformade ringvallar som sitter fast i varandra och finns på en rund myrholme. Vallarnas bredd är 1,5–2 meter och höjden är cirka 0,4 meter. Ringarna är 28 meter långa och 6 meter breda och går i så gott som öst-västlig riktning och de har en gemensam lång mittvall. Hela konstruktionens diameter är cirka 28 x 15 meter och den kan klassificeras som en jättekyrka från neolitikum. Vid den södra vallen finns det ett så kallat kraterröse. Ringarnas gemensamma mittvall är tjockare än övriga och i dess andra ända finns det en röjd sänka på 2 x 4 m.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ett välbevarat och mäktigt objekt, som väl representerar de jättekyrkor som är karakteristiska för neolitikum i Österbotten. En konstruktion som utgörs av två bredvidliggande ringvallar är dock sällsynt, vilket ökar objektets forskningsmässiga värde. Den nuvarande placeringen mitt i myren på en skogsholme illustrerar väl objektets placering under brukstiden, då det omgetts av vatten.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Jätinkirkon pohjoisempaa kehävallia lännestä. K. H. Renlundin museon kokoelmat. CC BY 4.0 Lauri Skantsi 17.8.2020  Kuva: Röykkiö jätinkirkon eteläisemmässä kehävallissa. K. H. Renlundin museon kokoelmat. CC BY 4.0 Lauri Skantsi 17.8.2020