KARLEBY
Kämppäkangas

Namn: Kämppäkangas
Typ: boplatser  bostadsgropar;
Datering: stenålder neolitisk;

En boplatsgrop som röjts i stenig morän (8 x 14 m, djup på 1,5 m), som är omgiven av en två meter bred stenvall. De ingångsöppningar som syns som sänkor i vallen har placerats i de korta ändorna. I den västra ändan av boplatsgropen finns det en megalit (90 x 50 x 50 cm), som verkar ha fallit från upprätt ställning till sidoställning. Ett gårdsområde (6 x 16 m) som röjts från stenar i förgrunden av boplatsgropen, varifrån går en stig som röjts i strandstenarna. Stigen upphör i ett mindre röjt område, intill en grop som gjorts i stenjorden. I närheten finns det också tre båtdragspår som röjts i stenjorden. Objektet är från neolitikum och det är representativt för bosättningen under Kierikkis/Pöljäs keramiska tid i den yttre skärgården.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Kämppäkangas är en sällsynt och heterogen boplats från neolitikum, med konstruktioner som röjts i stenjorden, vilka syns på markytan. Objektet är betydande och det har stor forskningspotential.

Kuva: Asumuspainanne. K.H. Renlundin museon kokoelmat. CC BY 4.0 Lauri Skantsi 4.6.2020  Kuva: Piha-alue.K.H. Renlundin museon kokoelmat. CC BY 4.0 Lauri Skantsi 4.6.2020