KEMIJÄRVI
Kaisankangas

Namn: Kaisankangas
Typ: arbets- och tillverkningsplatser  fångstgropar; arbets- och tillverkningsplatser  kolmilor; boplatser ;
Datering: förhistorisk;historisk;

Yksi Suomen suurimmista pyyntikuoppakohteista, jossa noin 2,6 kilometrin pituisella matkalla on 140 muodoltaan pyöreää tai soikeaa pyyntikuoppaa (halkaisija 1,5–5 m, syvyys 0,3–1 m). Useissa erillisissä ketjuissa esiintyvät esihistorialliset pyyntikuopat ajoittuvat todennäköisesti pitkälle ajanjaksolle. Alueelta on tehty myös muutamia asuinpaikkalöytöjä (iskettyä kvartsia ja palanutta luuta). Kohde on harvinaisen laaja ja hyvin säilynyt, vaikka alueen keskiosa on osin hiekanoton tuhoamaa.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Yksi Suomen laajimmista pyyntikuoppakohteista, joka sijaitsee kohdetyypille ominaisesti suoalueiden välisellä hiekkapohjaisella kankaalla. Kohteen ympäristö ei ole juuri muuttunut pyyntikuoppien käyttöajasta. Hyvin säilyneet kuopat ovat näyttäviä.

Kuva: Yleiskuva eteläosan pyyntikuopasta, jonka yli kulkee polku. Kaakosta Jouni Taivainen 21.8.2020  Kuva: Yleiskuva eteläosan pyyntikuopasta. Taustalla suo. Jouni Taivainen 21.8.2020  Kuva: Vedenottamon kaakkoispuolella sijaitseva iso pyyntikuoppa. Jouni Taivainen 2019