LAITILA
Untamalan Myllymäki

Namn: Untamalan Myllymäki
Typ: boplatser ; gravplatser  gravhögar; arbets- och tillverkningsplatser odlingar;
Datering: järnålder äldre romersk tid;järnålder yngre romersk tid;järnålder folkvandringstid;

Untamalan tyypin kumpuhautojen nimikkokohde. Vielä 1900-luvun alussa paikalla sijaitsi 34 hautakumpua, joista osa on poltto- ja osa ruumishautoja. Näistä toistakymmentä on tuhoutunut kokonaan tai osittain hiekanotossa. Metallisesineiden perusteella kalmisto on ajoitettu 50–600 jaa. Kalmistossa on myös kiviröykkiöitä, joista ainakin osa on hautoja, ja kymmenkunta pystykiveä, joiden oletetaan olevan hautamerkkejä. Hautausten lisäksi alueella on myös asuinpaikkaan viittaavia kerrostumia sekä varhaisia peltorakenteita. Alue on aikoinaan ollut merenlahteen pistävään niemi, jonka muoto on yhä näkyvissä peltojen keskellä.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Varhaisrautakautinen kalmistomäki ja sen muut rautakauden alun asutuksesta kertovat rakenteet pitkin raittikylää muodostavat merkittävän pitkän aikavälin asutushistoriallisen kokonaisuuden.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Kumpukalmistomäkeä kaakosta. Teija Tiitinen 12.07.2007  Kuva: Untamalan harjun länsirinnettä, aluetta josta on otettu hiekkaa aiemmin ja jossa nyt on monimuotoinen perinnebiotooppi. Teija Tiitinen 12.07.2007  Kuva: Untamalan Myllymäki Länsirinteen eteläosaa kukkaloistossa. Teija Tiitinen 17.06.2009  Kuva: Itärinnettä Vuorenpäänalueella. Teija Tiitinen 10.05.2010