ENONTEKIS
Sieddesaiva

Namn: Sieddesaiva
Typ: kult- och berättelseplatser  sejtar (sieidi);
Datering: historisk;

Sieddesáivan seitakivi on suuri keskeltä kahtia haljennut siirtolohkare, joka erottuu puuttomassa tunturimaisemassa selkeästi. Kiven itä- ja länsipäiden profiileissa on nähtävissä antropomorfisia piirteitä. Historialliseen aikaan ajoittuvalle seidalle on uhrattu satoja vuosia, ja nykyaikaisia uhrauksia on sijoitettu sen reunalla sijaitsevaan kuppimaiseen uhrikoloon. Lisäksi retkeilijät ovat tuoneet seidalle suuria poronsarvia.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Tunnettu ja hyvin erottuva historiallisen ajan seita, joka on yhä käytössä. Kohteella on tutkimushistoriallista arvoa, sillä 1900-luvun alkupuolella seidalla koekaivauksia suorittanut L. I. Itkonen kuuluu merkittäviin lappologeihin.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Sieddesaiva. Sami Viljanmaa / Metsähallitus. CC BY 4.0 Sami Viljanmaa 2012  Kuva: Somasjärven seita ja kaivajia sen juurella. Ilmari Itkonen 1937