ENONTEKIS
Markkina

Namn: Markkina
Typ: arbets- och tillverkningsplatser  markandsplatser; boplatser  kåtabottnar; kyrkobyggnader  kyrkoplatser; kult- och berättelseplatser  offerträd; gravplatser gravgårdar; arbets- och tillverkningsplatser  fångstgropar; boplatser  stuglägen;
Datering: stenålder;historisk;

Poikkeuksellisen monipuolinen kohde. Markkina on vanha historiallisen ajan hallinnollinen ja kirkollinen keskus sekä kauppapaikka 1600-luvun alusta 1820-luvulle saakka. Alueella on uhrimänty, kirkonpaikka, hautausmaa, tupien pohjia ja kotasijoja. Paikalla on ollut asutusta jo kivikaudella ja alueella on myös pyyntikuoppia. Kohde on laaja, ja vain pieni osa kohteesta on tutkittu kaivauksin.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Monipuolinen ja moniperiodinen kohde, joka on ollut historiallisella ajalla Länsi-Lapin (Tornion Lapin) saamelaisten merkittävin hallinnollinen, hengellinen ja kaupallinen keskus.

Kuva: Markkina (Boaresmarkán) Lätäsenoon laskevan Kuonnaojan itäpuolella kohoavalla kumpareella. Tien vasemmalla puolella leirintäalueella kivikautinen asuinpaikka ja 1700-luvulle ajoitettuja kodanpohjia. Tien oikealla puolella kummun laella on sijainnut Markkinan kirkko (1616–1826) ja hautausmaa. Markkinapaikka on sijainnut kummun alapuolisessa rinteessä ja rannassa. Sirkka-Liisa Seppälä 2008  Kuva: Markkinan lounaisrinnettä, jossa on ollut kirkkotupia. Takana kummulla kirkonpaikka ja kalmisto. Kuvattu rannasta Lauri Pappilan talon paikalta. Sirkka-Liisa Seppälä 2008  Kuva: Markkinan hautausmaalla kasvava ikivanha uhrimänty. Sirkka-Liisa Seppälä 2008  Kuva: Markkinan kodanpohjia leirintäalueen mökkien ympärillä. Paikalla on tehty kaivauksia. Sirkka-Liisa Seppälä 1990