MALAX
Kalaschabrännan

Namn: Kalaschabrännan
Typ: gravplatser  gravrösen; boplatser  husgrunder; kult- och berättelseplatser  skålgropsstenar; arbets- och tillverkningsplatser  fossila åkrar;
Datering: järnålder merovingertid;

Kalaschabrännan är ett mångsidigt objekt från mellersta järnåldern. I objektet är en boplats från vendeltiden känd, där man utforskat tre bottnar till hallhus av olika åldrar vilka funnits på samma plats, tre stora gravrösen (diameter på 10–15 m) och en låg stensättning som tolkats som en gravkonstruktion. Därtill finns det offerstenar och tecken på en fossil åker.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ett exceptionellt betydande objekt från mellersta järnåldern, vilket är sällsynt med tanke på mångsidigheten. I objektet finns det sällsynta fornlämningstyper.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Kalaschabrännanin myöhäisrautakautinen muinaisjäännösalue Teija Tiitinen 2.6.2020  Kuva: Kalaschabrännanin myöhäisrautakautinen muinaisjäännösalue Teija Tiitinen 2.6.2020  Kuva: Kalaschabrännan röykkiö 1 kuvattuna kaakosta. Vesa Laulumaa 2007  Kuva: Kalaschabrännan röykkiö 2 kuvattuna lounaasta. Vesa Laulumaa 2007