MASKU
Mäksmäen VARK-alue

8.4258 ha

Mäksmäen rautakautinen muinaisjäännösalue on laaja mäkiä ja peltoalueita käsittävä kokonaisuus, josta on rajattu VARK-alueeksi vain sen parhaiten säilyneet keskiosat.
Namn: Mäksmäki
Typ: gravplatser  gravrösen; gravplatser  brandgravfält; stenkonstruktioner läggningar; boplatser ; boplatser  byplatser; kult- och berättelseplatser  skålgropsstenar;
Datering: järnålder folkvandringstid;historisk;järnålder merovingertid;järnålder vikingatid;

Laaja ja monipuolinen rautakauden ja historiallisen ajan muinaisjäännösalue, josta VARK-alueeksi on rajattu hieman suppeampi, rautakauden löytöjen osalta keskeisin alue (Lahomäen-Pihlajamäen alue). Alueella on eri ikäisiä asumiseen ja hautaamiseen liittyviä rakenteita, jotka ajoittuvat rautakauden puolivälistä historiallisen ajan kyläasutukseen. Alueen rautakauden löydöt ajoittuvat kansainvaellusajalta viikinkiajalle, mutta asutuksen alku ajoittuu todennäköisesti vielä vanhemmaksi.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Mäksmäen moniperiodinen asuinpaikka- ja hauta-alue on erityinen esimerkki lounaissuomalaisesta kylänmuodostuksesta ja kehityksestä viimeistään rautakauden puolivälistä historialliseen aikaan.

Kuva: Yleiskuva Määksmäen kalmistomäelle kaakosta Teija Tiitinen 12.8.2019  Kuva: Määksmäen muinaisjäännösalueen lakialuetta etelästä Teija Tiitinen 12.8.2019  Kuva: Määksmäen kalmostalueen säilynyttä osaa etelästä (kiviaita ei kuulu kalmistoon) Teija Tiitinen 12.8.2019  Kuva: Määksmäen peltojen keskellä olevaa eteläistä osa-aluetta lounaasta. Teija Tiitinen 12.8.2019