ESBO
Sperrings

Namn: Sperrings
Typ: boplatser ;
Datering: stenålder neolitisk;

En forskningshistoriskt betydande boplats från neolitikum, det vill säga den yngre keramiska stenåldern. Södra Finlands äldsta keramik, som mer generellt är känd under namnet tidig kamkeramik, kallades till en början för Sperringskeramik. Namnet Sperrings används fortfarande som officiellt namn för en keramikstil i Karelska republiken i Ryssland. Utöver keramik har stenföremål och fragment av leridoler hittats på platsen. Boplatsen finns dels på en åker, dels på lantbruksgårdarnas gårdsmark. Objektet har utforskats med utgrävningar på 1920-talet. En del av objektet har skadats vid den senare markanvändningen, men största delen är förmodligen välbevarad.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
En forskningshistoriskt exceptionellt betydande fyndrik boplats från den tidiga kamkeramiska perioden, vilken fortfarande har stor forskningspotential.

Kuva: Sperrings, kivikautinen asuinpaikka. Tutkimushistoriallisesti poikkeuksellisen merkittävä ja runsaslöytöinen varhaiskampakeraaminen asuinpaikka, jolla on edelleen runsaasti tutkimuspotentiaalia. Espoon kaupunginmuseo. CC BY-ND 4.0 Eetu Sorvali 2019  Kuva: KM 8313:39, tasataltta. Markku Haverinen 2013