EVIJÄRVI
Evijärvi Ruumissaari

Namn: Evijärvi Ruumissaari
Typ: gravplatser  gravöar;
Datering: historisk;

Pietarsaaren ylämaalaisten erämaakalmisto, joka oli käytössä ennen Lappajärven kappeliseurakunnan perustamista vuonna 1637. Saaressa sijaitsevaa hautausmaata on käytetty myöhemmin 1830-luvulla kolerahautausmaana. Hautausmaa tunnetaan historiallisista lähteistä, ja saari on yhä seurakunnan omistuksessa. Kohdetta ei ole tutkittu arkeologisesti, mutta yleisen asutushistorian valossa sen käyttö on voinut alkaa jo keskiajalla. Osa haudoista on tuhoutunut hiekanotossa.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ruumissaari edustaa tyypillistä erämaa-alueiden varhaista historiallista hautausperinnettä, jonka sijainnissa näkyy pyrkimys estää vainajien palaaminen kummittelemaan. Ruumissaaressa sekoittuvat kansanuskon ja kirkon oppien mukaiset hautaustavat. Kohteella on runsaasti tutkimuspotentiaalia.

Kuva: Yleiskuva Ruumissaaresta, kuvattu pohjoiseen Kultaniemen rannasta. Janne Rantanen. CC BY 4.0 Janne Rantanen 17.6.2021  Kuva: Yleiskuva Ruumissaaresta, kuvattu pohjoiseen Kultaniemen rannasta. Janne Rantanen. CC BY 4.0 Janne Rantanen 17.6.2021  Kuva: Hautapaikan muistomerkki ja rukouskatos Ruumissaaren koillispäässä. Janne Rantanen (Seinäjoen museot) 8.8.2022  Kuva: Vanhoja hiekanottokuoppia Ruumissaaren keskiosassa. Janne Rantanen (Seinäjoen museot) 8.8.2022