SALO
Tiikkinummi

Namn: Tiikkinummi
Typ: gravplatser  brandgravfält; kult- och berättelseplatser  skålgropsstenar; boplatser ; gravplatser  stensättningar;
Datering: järnålder merovingertid;järnålder yngre romersk tid;

Yli puoli kilometriä pitkä kallio- ja moreeniharjanne Perniönjoen varrella, jolta on löydetty noin kolmekymmentä nuoremman roomalaisajan (200–400 jaa.) kivistä hautarakennetta ja merovingiajan (550–800 jaa.) polttokenttäkalmisto. Kivistä hautarakenteista suurin osa on nelikulmaisia tai suunnikkaanmuotisia kivikehiä tai kivipanoksia (halkaisijat 3–9 m), joita kutsutaan niin sanotuiksi Lupajan tyypin hautalatomuksiksi. Polttokenttäkalmisto on löydöiltään rikas, sisältäen kolme frankkilaista miekkaa. Alueelta on lisäksi merkkejä rautakutisesta asuinpaikasta, kaksi maakumpua (halkaisijat 7–11 m) ja kaksi kuppikalliota.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Tutkimushistoriallisesti ja arkeologisesti merkittävä kohde, jonka hautalatomukset ja polttokalmiston löydöt ovat valtakunnallisesti harvinaisia. Alue on lähes koskemattomana säilynyt kokonaisuus, jossa on eri-ikäisiä muinaisjäännöskerrostumia.

Kuva: Kehämäinen hautalatomus Tiikinkankareen kaakkoispuolella. Sinikka Kärkkäinen 29.3.2019  Kuva: Salo Tiikkinummi, kuppikallio muinaisjäännösalueen eteläosassa. Helena Ranta 16.7.2019  Kuva: Salo Tiikkinummi, yksi kalmiston kivikehähaudoista. Helena Ranta 16.7.2019  Kuva: Salo Tiikkinummi, yksi kalmiston kivikehähaudoista. Helena Ranta 16.7.2019