BORGÅ
Husholmen

Namn: Husholmen
Typ: försvarsverk  fornborgar;
Datering: medeltida 1300-tal;

Lämningarna efter en liten träborg som byggts i slutet av 1300-talet. På borgön går det att urskilja vallformationer, byggnadsgrunder och andra stenkonstruktioner, vilka är förknippade med tegel och murbruk. I vattnet runt borgen finns det en pålbefästning med ungefär 600 pålar i två ringar: den yttre 35–60 meter och den inre 10–25 meter från stranden. Under användningstiden, som sammantaget varit kort, har borgen förmodligen också varit kontrollerad av Vitaliebröderna, det vill säga av pirater. Den tidigare ön är numera en brant bergsudde som skjuter ut i havet.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ett vetenskapligt betydande, representativt och välbevarat exempel på feodala borgar som byggts i slutet av Stormaktstiden i slutet av 1300-talet. Borgens arkeologiska värde är exceptionellt stort på grund av dess korta användningstid och det småskaliga forskningsutgrävningarna.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Husholmenin linna Hannu Vallas 7.10.1998  Kuva: Husholmen. Kuvattu lännestä. Sari Mäntylä-Asplund 29.8.2019  Kuva: Yleiskuva Husholmenin laelta. Sari Mäntylä-Asplund 29.8.2019  Kuva: Yleiskuva Husholmenin laelta. Sari Mäntylä-Asplund 29.8.2019