PYTTIS
Kaunissaari Vironniemi

Namn: Kaunissaari Vironniemi
Typ: stenkonstruktioner  ugnar; kult- och berättelseplatser  sägenplatser;
Datering: historisk;

På den östra stranden på Fagerö har cirka tio ryssugnar konstaterats. Dessa är kallmurade temporära ugnar, av vilka de flesta rasat till ugnsliknande stensättningar och täckts av mossa och undervegetation. Ryssugnar är i synnerhet förknippade till krigslägren och flottans hamnplatser från 1700- och 1800-talen. Den bäst bevarade ugnen vid objektet är en skickligt uppförd representant för dess typ. Vid inventeringen år 2017 påträffades endast sex kvarvarande ugnar i området.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Objektet i skärgården, vilket omfattar flera ryssungar, är ett fint exempel på flottans tillfälliga mattillredningsställen under 1700- och 1800-talen.

visa/dölj Kulturhistoriskt värde: av liten betydelse
visa/dölj Arkeologisk diversitet: diversitet saknas
Kuva: Vironnimellä oleva kiviuuni  Kymenlaakson museo CC BY Marita Kykyri 10.9.2003  Kuva: Vironniemellä oleva kiviuuni. Kymenlaakson museo CC BY Marita Kykyri 10.9.2003