BRAHESTAD
Pirttivaara

Namn: Pirttivaara
Typ: stenkonstruktioner  jättekyrkor; stenkonstruktioner  rösen; stenkonstruktioner  klapperstensgropar; boplatser  bostadsgropar; stenkonstruktioner stenvallar;
Datering: förhistorisk;stenålder neolitisk;bronsålder;

Poikkeuksellisen monimuotoinen neoliittisen kivikauden kohde, joka sijaitsee rakkakivikon peittämän jyrkkäreunaisen harjanteen lakiosassa. Laesta suuri osa on avorakkaa. Asutuksen aikana kohde on sijainnut saaressa, ja loppuvaiheessa mahdollisesti niemessä. Harjanteen laella sijaitsee jätinkirkko, jonka päätarhassa (20 x 40 m) on kaksoisvalli. Jätinkirkon ulompi ympärysvalli jatkuu pohjoispuolelle, johon se rajaa epäselvemmän kehävallien alueen (20 x 20 m, ikään kuin esilinna) kaksoisvallista jätinkirkkoa hieman alemmalle korkeustasolle.

Laen rakassa jätinkirkon pohjoispuolella on kehäröykkiöitä (halkaisija noin 7,5 m), rakkakuoppia (halkaisija 2,5–3 m) ja sekä yksittäisiä asumuspainanteita että tiivis asumuspainanneryhmä yhdeltä sivulta avoimen vallin rajaamalla alueella. Rakkakuoppia ja asumuspainanteita on myös hieman alemmalla korkeustasolla rakan länsirinteessä.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Harvinainen, poikkeuksellisen monimuotoinen ja monumentaalinen kohde koko Pohjois-Euroopan mittakaavassa. Kohteen tiiviisti sijaitsevat kivirakenteet ovat monipuolisuudessaan ainutlaatuisia. Kohteen sijoittuminen korkean jyrkkäreunaisen vaara laelle tarjoaa hyvän mahdollisuuden ymmärtää kohteen käyttöaikaista sijaintia.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Jätinkirkon itäreunan vallia, kuvattu pohjoisesta. Sami Viljanmaa 1.10.2009  Kuva: Raahe, Pirttivaara. Jätinkirkon päätarhan itävalli, kuvattuna asumuspainanteita ympäröivän jätinkirkkomaisen vallin luota. Kuvattuna kohti lounaista. Teemu Mökkönen 1.6.2020  Kuva: Raahe, Pirttivaara. Jätinkirkon päätarhan sisäosa erottuu kuvassa sammalten peittämänä alueena. Keskellä vasemmalla jätinkirkon päätarhan pohjoispää, oikealla länsireunan kaksoisvallia. Etuvasemmalla ja keskellä esilinna 1 reunavallia. Taustalla vasemmalla Laivavaaran kaivoksen jätekivikasoja. Kuvattuna kohti kaakkoa. Teemu Mökkönen 30.05.2020  Kuva: Raahe, Pirttivaara. Jätinkirkon päätarhan länsireunan kaksoisvallia. Kuvattuna jätinkirkon päätarhan luoteiskulmasata kohti etelää. Teemu Mökkönen 30.05.2020