RAUTAVAARA, Sotkamo
Tiilikan Rajakivi

Namn: Tiilikan Rajakivi
Typ: stenkonstruktioner  gränsmärken;
Datering: historisk 1500-tal;historisk 1700-tal;

Järvessä sijaitsevaan kiveen hakattu Täyssinän rauhan (1595) rajamerkki, jossa on Ruotsi-Suomen valtakunnan tunnuksena kruunu ja Venäjän valtakunnan symbolina on risti. Kiven pohjoiseen antavalle sivulle kaiverrettu vuosiluku 1767 liittyy lääninrajan käyntiin, ja kaiverretut kirjaimet ovat rajankävijöiden ja maanmittarien nimikirjoituksia. Rajakivi toimii yhä Pohjois-Savon ja Kainuun maakuntien välisenä rajapisteenä.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Täyssinän rauhan (1595) ruotsalaisten ja venäläisten sopima rajalinja on ensimmäinen maastoon merkitty rajalinja Savonlinnan pohjoispuolella.

Kuva: Rajakivi kuvattuna kohti etelää. Kivi sijaitsee matalalla kivikkoisella luodolla. Talvella ja korkean veden aikaan siitä näkyy vain yläosa ja merkit jäävät osin veden ja jään alle.  Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. CC BY 4.0 Tytti Räikkönen 28.8.2020  Kuva: Merkinnät rajakivessä ovat vielä selkeästi erotettavissa. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo. CC BY 4.0 Tytti Räikkönen 28.8.2020