RÄÄKKYLÄ
Vihi 1

Namn: Vihi 1
Typ: boplatser  bostadsgropar; arbets- och tillverkningsplatser  kolmilor; gravplatser  rödockragravar;
Datering: stenålder neolitisk;tidig metallålder;historisk;

Laaja ja ympäristöltään edustava neoliittisen kivikauden asuinpaikka. Jyrkän harjurinteen juurella on etelään ja lounaaseen suuntautuvia terasseja, joilla on ollut asutusta useilla muinaisilla rantasoilla. Isoja asumuspainanteita on 11 (noin 7 x 9 m, syvyys 50 cm), ja pienempiä kuusi (halkaisija 3–4 m). Löytöaineisto on runsas ja monipuolinen varhaisesta asbestikeramiikasta kivikauden lopulle, noin ajanjaksolle 4500–2500 eaa. Paikalla on myös mahdollisesti nuorempaa varhaismetallikauden aineistoa. Löytöaineistossa osoittaa myös kuparin olleen käytössä jo kivikaudella.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Pohjois-Karjalan monipuolisimpia ja hienoimpia kivikauden asutuskohteita, jolla asumuspainanteita ja asutuksen jälkiä harjun alarinteen eri aikaisilla muinaisrantaterasseilla. Kohde on hyvin säilynyt, ja sen ympäristö on poikkeuksellisen näyttävä.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Yleiskuva kaivausalueesta ennen tutkimuksien alkua. Petro Pesonen 1997  Kuva: Keramiikkaa kaivaustasossa. Petro Pesonen 1997  Kuva: Tyypillistä kampakeramiikkaa Vihistä. Markku Haverinen 2003  Kuva: Vihi 1. Yleiskuva Vihi 1:n keskeisimmältä asuinpaikka-alueelta. Asuinpaikka sijaitsee harjun etelärinteellä, suojaisella muinaisella rantaterassilla. Kuvassa on useita kivikauden asumuspainanteita (parhaiten erottuva etualalla), jotka erottuvat valitettavan heikosti kuvan valaistusolosuhteissa. Teemu Mökkönen 27.8.2019