SAVUKOSKI
Mukkala

Namn: Mukkala
Typ: gravplatser  skelettgravfält;
Datering: historisk 1600-tal;

Historiallisen ajan ruumiskalmisto, joka sijaitsee tilan pihapiirissä ja hiekkapohjaisella viljelysmaalla. Paikalta on tutkittu kaivauksin kahdeksan ruumishautaa. Hautauksissa on sekä kristillisiä (paaluun iskettyjä pieniä rautaisia hautaristejä) että pakannallisia piirteitä (esineellisiä hautauksia). Löydöt sisältävät rahoja, ketjuja, pronssi- tai kuparirenkaita, hopeasormuksia, veitsiä ja tulusrautoja. Vainajat ovat sekä miehiä että naisia. Suurin osa vainajista on haudattu arkuissa, mutta yksi vainaja on haudattu taljaan käärittynä. Hautauksista löydettyjen rahojen perusteella kalmisto ajoittuu 1600-luvulle.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Erittäin harvinainen historiallisen ajan ruumiskalmisto edustaa tyyppiä, jossa pakanallinen hautaustapa on muuttumassa kristillisiksi. Kohteella on runsaasti tutkimuspotentiaalia.

Kuva: Yleiskuva pellon löytöalueesta. Etualalta löydettiin palaneen luun paloja pellon pinnasta. Pellon takana olevassa metsikössä on vuoden 1934 kaivausalue ja hautalöydöt. Lännestä. Jouni Taivainen 26.8.2020  Kuva: Palaneiden kivien löytökeskittymä pellon kulmauksessa. Paikalla Jari-Matti Kuusela Lapin maakuntamuseosta ja Hanna-Leena Puolakka Savukosken museosta. Pohjoisesta. Jouni Taivainen 26.8.2020  Kuva: Yleiskuva vuoden 1934 kaivausalueesta. Kuvan keskellä oleva kumpare. Kaakosta. Jouni Taivainen 26.8.2020  Kuva: Yleiskuva vuoden 1934 pohjoispuolella sijaitsevasta tasatusta alueesta. Metsän puolella havaittiin viisi hautapainannetta, minkä lisäksi metsän ja aukion reuna-alueella havaittiin mahdollisia tasaantuneita hautapainanteita. Kuvan oikeassa reunassa Jari-Matti Kuusela Lapin maakuntamuseosta. Idästä. Jouni Taivainen 26.8.2020